Clostridium

Laseczkowate bakterie, które bywają dobre i złe dla człowieka. Nazwa pochodzi od gr. słowa „wrzeciono”. Przetrwalniki mają nieregularne kształty i występują w wierzchnich warstwach ziemi. Niektóre są naturalnymi mieszkańcami przewodu pokarmowego, inne wytwarzają toksyny w organiźmie nosiciela.

Powodują groźne zatrucia pokarmowe i rozwijają się na gnijących tkankach w środowisku beztlenowym.

Clostridium botulinum to laseczka jadu kiełbasianego; powoduje osłabienie mięśni oraz układu oddechowego i szybko prowadzi do śmierci. Częste zachorowania w Niemczech, Skandynawii i Rosji związane są z dużym spożyciem wędlin i ryb i są wynikiem niewłaściwego konserwowania żywności. Przetrwalniki giną dopiero w temperaturze 121C pod ciśnieniem dlatego przetwory domowe powinny być przygotowywane ze szczególną dbałością o zachowanie zasad higieny.

Clostridium perfringens czyli tzw. zgorzel gazowa, występuje głównie w drobiu i wołowinie (nawet gotowanej). Przetrwalniki są zdolne do przetrzymywania wysokich temperatur, by odradzać się po wystudzeniu produktu. Objawy: kolkowe bóle głowy i biegunka.

Clostridium tetani czyli tężec to silnie toksyczna bakteria, która dostaje się do organizmu przez wszelkiego rodzaju rany. Wywołuje skurcze mięśni oraz drgawki. W USA w latach1989-1990 zarejstrowano przypadki śmiertelne u 1 zarażonych.

Leczenie: natoksyna tężcowa odkryta po I-ej wojnie światowej.

Clostridium pasteurianum to bakteria żyjąca w glebie, która pomaga przyswajać roslinom azot nieorganiczny.