Paragonimoza

Angielska nazwa: paragonimosis

Paragonimoza jest chorobą pasożytniczą wywoływaną przez przywrę płucną (Paragonimus westermanii), którą człowiek może się zarazić po spożyciu surowego mięsa krabów, raków, langust itp. Występuje na Dalekim Wschodzie, w Zachodniej Afryce, w Południowej Azji, w Indonezji, Nowej Gwinei, Ameryce Środkowej i w północnej części Południowej Ameryki. Jaja przywry płucnej wydostają się z organizmu żywiciela wraz z plwociną bądź z kałem. Trafiają do wody, gdzie pływają wolno przez 3 do 6 dni. Następnie przedostają się do organizmu ślimaków, po czym wnikają do krabów i langust. Następny w szeregu jest człowiek, który zjada surowe bądź niewłaściwie przygotowane mięso krabów. W jego układzie pokarmowym z cyst uwalniane są niedojrzałe postaci przywry, które wydostają się z jelit i wędrują do różnych tkanek, zwłaszcza do płuc.

Objawy paragonimozy
Objawy rozpoczynają się, gdy dorosłe postaci pasożyta trafią do płuc (czasem do innych tkanek) i rozpoczną produkcję jaj (około 6 tygodni od zakażenia). Najczęściej objawy wynikają z zajęcia płuc, i są to: niewielka gorączka; kaszel, początkowo suchy, potem z odksztuszaniem wydzieliny, która może być podbarwiona krwią. Zakażenia przechodzi w fazę przewlekłą i powoli postępuje. Pojawia się duszność, utrata masy ciała, osłabienie. Inne objawy mogą wynikać z zajęcia innych narządów – mogą wystąpić bóle brzucha i objawy neurologiczne. U niektórych osób nie występują żadne objawy zakażenia.

Leczenie paragonimozy

W chwili obecnej dostępne są skuteczne leki. Czasem konieczna jest interwencja chirurgiczna w celu usunięcia cyst. Bardzo rzadko się zdarza, aby turysta był narażony w podróży na kontakt z zakaźnymi formami pasożyta. Mimo to, zaleca się unikanie jedzenia surowego, bądź niewłaściwie ugotowanego mięsa krabów, raków, langust itp.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply