Angielska nazwa: brucellosis
Opis Bruceloza występuje powszechnie na całym świecie. Jest to choroba odzwierzęca, głównym źródłem jest bydło, kozy i świnie. Do zakażenia dochodzi w wyniku kontaktu z zakażonym mięsem, łożyskiem lub poprzez spożywanie zakażonego, niepasteryzowanego mleka i jego przetworów. Bakterie wnikają do organizmu człowieka przez uszkodzoną skórę, przez błony śluzowe lub przez drogi oddechowe. Czas wylęgania choroby wynosi od 5 dni do kilku miesięcy, średnio 2 tygodnie. Początek jest nagły, pojawia się ból głowy, gorączka, dreszcze, zlewne poty, bóle brzucha i bóle stawów. Gorączka ma często charakterystyczny, falowy przebieg – w dzień występują dreszcze, w nocy gorączka, nad ranem zlewne poty. Postać przewlekła ma mało charakterystyczne objawy, dochodzi w niej do pogłębiającego się uczucia zmęczenia, zwłaszcza po wysiłku, okresowo może występować gorączka. Zakażenie w postaci przewlekłej może trwać tygodnie, miesiące a nawet lata. Profilaktyka polega na unikaniu spożywania niepasteryzowanego mleka. Szczególne środki ostrożności powinny dotyczyć rolników i innych osób przetwarzających surowce zwierzęce. Chorobę można skutecznie leczyć antybiotykami, choć w postaci przewlekłej jest to trudniejsze. Generalnie rokowanie jest dobre.